Hart van Brabantloop
Voor wie de Hart van Brabantloop nog niet kent, zullen wij het concept even toelichten.
Het concept:
Kort gezegd is de Hart van Brabantloop een estafetteloop in- en rondom Tilburg. Wat houdt dit in? Dit betekent dat je in een team een lange afstand aflegt. Iedere deelnemer loopt één etappe, welke kan variëren van 3 tot 10 kilometer. Aan het eind van iedere etappe is een wisselpunt. Bij het wisselpunt wordt je tijd geregistreerd en probeer je zo vlot mogelijk het lopershesje van je team over te geven aan je teamgenoot die de volgende etappe loopt (je draagt dus als het ware de fakkel over).
Omdat de route een lange afstand betreft (105 of 60 kilometer, afhankelijk van de route waarvoor je inschrijft) is de route niet beperkt tot Tilburg alleen. Met je team loop je door verschillende Brabantse dorpen en langs mooie natuurstukken. Vandaar dat onze slogan ook is: "De grootste estafetteloop door hartje Brabant".
Wij als bestuur zijn enorm enthousiast over het evenement. En op basis van het jaarlijkse aantal deelnemers van rond de 1000 tot 1500 lopers, staan wij hier niet alleen in.
De deelnemers:
Een van de mooie aspecten aan de Hart van Brabantloop is dat het voor iedereen de mogelijkheid biedt om mee te doen. Omdat de lengte van de etappes verschillen kunnen zowel ervaren, als onerven hardlopers een poging wagen. Jaarlijks doen vele teams uit sportverenigingen, studentenverenigingen en studieverenigingen mee. Daarnaast schrijven meerdere bedrijventeams zich in. Het is dus een ideale gelegenheid voor teambuilding. Maar je hoeft niet per se via een vereniging of bedrijf in te schrijven. Gezellig meedoen met een vriendengroep of iets dergelijks wordt namelijk ook veel gedaan en is ook heel gezellig!
Na afloop is er jaarlijks een feest waar deelnemers en vrijwilligers hun prestaties bespreken onder het genot van een (of meerdere) drankje.
De geschiedenis:
De eerste Hart van Brabantloop werd georganiseerd in 1984. Dit was in navolging van andere grote estafettelopen zoals de Batavierenrace, de Veluweloop en de Lauwersloop. Directe aanleiding voor de organisatie van de Hart van Brabantloop was het 55-jarig bestaan van de Studenten Sport Organisatie Pendragon. Tijdens de eerste editie deden 17 teams mee. In 1988 kreeg de Hart van Brabantloop een hoofdsponsor waarna de naam in ´Copy en Co Hart van Brabantloop´ veranderde. Van 2005 tot 2011 was Rabobank hoofdsponsor waardoor de naam veranderde in de 'Rabobank Hart van Brabantloop'. De´HvB´is uitgegroeid tot een loop van bijna 100 teams met 15 deelnemers. De Hart van Brabantloop heeft altijd al gestaan voor een sportief, maar bovenal ook een gezellig regionaal hardloopevenement.